Persbericht : N-VA laat Fort van Haasdonk niet los

Op 24 mei 2012, over deze onderwerpen: Erfgoed

Intrigerend verhaal

De kwestie van het Fort van Haasdonk is stilaan uitgegroeid tot een intrigerend verhaal. In 2005 stelde burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) nog dat het fort niet in privé-handen mocht vallen. Zes jaar later - toen het Fort in openbare verkoop kwam -  had de gemeente toegezegd over te gaan tot onteigening, om het dan door te verkopen aan Natuurpunt. Deze belofte kon niet gehouden worden, maar er was een prima oplossing in de maak : het kabinet van minister Schauvliege (CD&V) zou overgaan tot de aankoop. Op deze wijze zou de toekomst van dit waardevolle monument gewaarborgd zijn.

Groot was de verrassing toen in april van dit jaar het kabinet van Schauvliege plotseling op haar woorden terugkwam. Zij zag af van de aankoop, en de geschorste openbare verkoop werd terug opgestart. Er zou inmiddels zelfs al een bezoek van geïnteresseerde privé-investeerders aan de site doorgegaan zijn.

We moeten vaststellen dat op de website van de minister alle verwijzingen naar de eerdere beloftes nauwgezet verwijderd werden. Blijkbaar pakt zij daar niet graag meer mee uit.

Vragen in het parlement

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) vroeg aan de minister waarom zij deze procedure heeft stopgezet, en zij afstand neemt  van eerdere engagementen.  “De vraagprijs van Defensie was te hoog” antwoordde Schauvliege zonder blozen. Het ene ministerie kan blijkbaar onredelijke eisen stellen aan het andere. Nochtans heeft partijgenoot Pieter De Crem (CD&V) het toch voor het zeggen op Defensie ? Of hebben kwatongen dan toch gelijk dat minister-president Kris Peeters (CD&V) Joke Schauvliege  teruggefloten heeft ?

In ieder geval laat N-VA het Fort van Haasdonk niet los. Federaal volksvertegenwoordiger Ingeborg De Meulemeester heeft gisteren in de commissie landsverdediging gevraagd naar de stand van zaken gevraagd en de reden waarom de verkoop aan de Vlaamse overheid werd stopgezet. Volgens minister De Crem had minister Schauvliege daar zelf om gevraagd. Gevolg is dat het fort op 6 juni openbaar verkocht zal worden. De inlegprijs bedraagt 228.000 euro, volgens De Crem het hoogste actuele bod dat ontvangen werd.

Vlaams minister Schauvliege valt nu wel totaal door de mand met haar bewering dat de vraagprijs van Defensie te hoog was. Duidelijk is nu wel geworden dat er achter de schermen tussen bevriende CD&V’ers een merkwaardig spel is gespeeld. Het gebrek aan protest van het gemeentebestuur Beveren  spreekt boekdelen, dit  terwijl  burgemeester Van de Vijver in 2005 nog duidelijk stelde dat het fort niet in private handen mag vallen.

“Wanneer bevriende CD&V-ministers onder elkaar de passie preken, Haasdonkenaars let op uw fort!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is