Buitengewoon Onderwijs

Op 6 november 2020, over deze onderwerpen: Jeugd, Onderwijs, Sociale zaken

Er zijn grote noden in het buitengewoon onderwijs. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert daarom een drietrapsraket die perspectief moet geven aan kwetsbare leerlingen en hun ouders.

Ten eerste is er jaarlijks € 30 miljoen extra voorzien voor de zorgtijdgarantie, zodat er extra ondersteuning komt in klassen.
Ten tweede worden er op korte termijn dringende capaciteitsmaatregelen genomen, met huursubsidies of met tijdelijke infrastructuur voor het buitengewoon onderwijs.

·         Ten derde wordt er ook op lange termijn geïnvesteerd in infrastructuur en extra capaciteit. Een deel van de extra capaciteitsmiddelen voor het onderwijs is nu voor het eerst specifiek voorbehouden voor het buitengewoon onderwijs. Het gaat om ruim 7 miljoen euro.

Dankzij een impuls van ruim 7 miljoen euro worden er via 7 bouwprojecten 259 extra plaatsen gecreëerd in het buitengewoon basisonderwijs. De projecten werden geselecteerd door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) en door de Raad van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Het gaat voornamelijk om extra plaatsen voor kinderen met een autismespectrumstoornis. Het is de eerste keer dat er specifiek voor extra capaciteit in het buitengewoon onderwijs extra middelen uitgetrokken worden. 

“Dit past in een inhaalbeweging voor het buitengewoon onderwijs. We moeten meer focussen op de meest kwetsbare kinderen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We zetten nu eerst in op de plaatsen waar de noden het hoogst zijn”.

Ook voor het buitengewoon basisonderwijs in Beveren zijn er extra capaciteitsmiddelen voorzien, namelijk voor Sint-Rafaël!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is