Buffering houdt Kieldrecht en Verreboek leefbaar

Op 13 december 2020

De gemeente Beveren heeft een akkoord gesloten met het Vlaamse Gewest over de buffering van Kieldrecht en Verrebroek.
Binnen afzienbare tijd zullen beide polderdorpen afgeschermd zijn van de haven door een grote groene buffer en een streekeigen herinrichting, met aan de ene zijde poldergebied en aan de andere zijde een interessant natuurgebied dat de streek een enorme meerwaarde en uitstraling zal geven.
De onderhandelingen hebben enkele jaren geduurd. Het initiële principeakkoord werd niet aanvaard door alle partijen. Maar het nieuwe akkoord gaat verder dan het vorige, dankzij creatief en opbouwend werk.

  • De massieve bufferdijk die zal worden gerealiseerd van aan Drijdijk tot aan de Putten (Oud Arenberg) zal er eindelijk voor zorgen dat Kieldrecht en Verrebroek degelijk gebufferd worden tegen de vervuiling van licht, stof en geluid van de haven. De 3,3 kilometer lange dijk wordt in de loop van volgend jaar beplant met meer dan 1000 bomen (grauwe abeel). Daarna volgt de uitbreiding van het bufferlint richting Doel.
  • Tussen de bomen op de kruin van de dijk zal een aangenaam wandelpad en/of fietspad aangelegd worden met zitbanken en uitkijkpunten.
  • De haven zal na realisatie niet meer hard in het polderlandschap vallen. We realiseren een nieuwe grote groene kamer. Het landschap en het uitzicht zal mooier en groener ogen. De belevingswaarde van de polder krijgt een duidelijke meerwaarde.
  • Het natuurgebied Drijdijk zal in de toekomst in dat polderlandschap geïntegreerd worden omdat de buffer niet meer op de Drijdijk maar aan de rand van de haven komt. Wat de weidsheid en de diepte van het polderlandschap versterkt. Logisch, bovendien een buffer die niet aangeplakt is tegen de haven is veel minder efficiënt. .
  • De Middenstraat (op het einde van de Oud Arenberg) zal binnen enkele jaren (met de realisatie van de westelijke ontsluiting in de haven) volledig verdwijnen. De Oud-Arenberg wordt dan geknipt en dus een veilige straat voor fietsers en wandelaars.
  • Het is een feit dat hoge bomen de efficiëntie van de aangrenzende natuurgebieden aantasten. Vragen voor compensatie zijn dan nooit veraf. Maar in dit geval zal dit geen aanleiding geven tot bijkomende inname van landbouwgronden. Dit vooral omdat er maatregelen genomen worden die de bestaande natuurgebieden versterken. Geen bijkomende onteigeningen was trouwens een van de uitgangpunten in de onderhandelingen.

Leefbaarheid van de polderdorpen

Lange weg tot positief akkoord

“Het heeft veel overleg gekost om tot dit resultaat te komen. Want de ontwikkeling
van de haven zijn niet altijd eenvoudig te verzoenen met natuurdoelstellingen en natuurcompensatie”, zegt N-VA-schepen van Ruimtelijke ordening Boudewijn Vlegels.
Door de vele overlegmomenten hebben we uiteindelijk een zeer goed akkoord bereikt, waar iedereen bij wint. De voorbije maanden hebben we zelfs nog kunnen bereiken dat het Noordelijke gedeelte van Drijdijk integraal wordt behouden omwille van zijn ecologische en landschappelijke waarde. In totaal wordt trouwens meer dan 75 % van de bomen behouden. Het kappen van de 25% (waaronder heel wat beschadigde bomen) zal pas gebeuren nadat het bufferlint
is aangeplant.

Het toekomstbeeld van Drijdijk, met een mooie streekeigen herinrichting, afgeschermd van de haven door een massieve groene buffer met langs de ene zijde poldergebied en aan de andere zijde een interessant natuurgebied zal dan ook een meerwaarde bieden voor de omgeving en de uitstraling van de polderdorpen.
We willen dat het nu snel vooruit gaat met de realisatie, het zou compleet onverantwoord zijn om dit aspect van de leefbaarheid van de polderdorpen door procedures nodeloos te vertragen. besluit een tevreden Boudewijn Vlegels.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is