U bent hier
Waarom wij de meerderheid niet volgden
De raadsleden van N-VA in Beveren hebben gisteren op de gemeenteraad tegen twee agendapunten gestemd. Dit gebeurde na grondige evaluatie. Het betreft dossiers waar wij ons in eer en geweten niet akkoord mee konden verklaren. De agendapunten maakten geen deel uit van de bestuursakkoorden, en wij werden hier niet bij betrokken.
Punt 20: Bijkomende renteloze lening van 1 050 000 euro aan voetbalclub Waasland-Beveren
Voor N-VA is de noodzaak van de voorgestelde investering onvoldoende aangetoond, en zijn er onvoldoende garanties voor de terugbetaling. Bovendien hangt er voor de gemeente wel degelijk een belangrijk prijskaartje aan deze lening, gezien het een renteloze lening betreft.
Noodzaak niet duidelijk
Het is de bedoeling om de horecacapaciteit uit te breiden omdat vastgesteld werd dat deze te beperkt zou zijn. Dit is een zuiver commercieel doel, en deze faciliteiten hadden sowieso in het uitbreidingsdossier voldoende moeten voorzien worden.
Opnieuw wordt er een belangrijke injectie gedaan in de club Waasland-Beveren, terwijl de verplichtingen uit het verleden al loodzwaar wegen. Na de renteloze lening van 5 miljoen euro, en de doorgeefleningen van resp. 2,2 en 1 miljoen euro zou de teller daarmee op 9,25 miljoen euro komen te staan.
Geen anti-voetbal standpunt
Raadslid Johan Smet : "Wij wensen te benadrukken dat het afkeuren van dit punt geen stem is tegen de voetbalploeg Waasland-Beveren. Wij wensen deze club alle succes toe, en zijn verheugd dat de resultaten van het voorbije seizoen positief waren."
Punt 34: Openbare verkoop pastorieën Kieldrecht en Melsele
N-VA heeft er op aangedrongen om dit agendapunt af te voeren. Wij vinden dat de gemeenteraad eerst de kans moet krijgen alle andere mogelijkheden te bekijken en te bespreken.
Gebrek aan overleg
De verkoop van de pastorieën maakt geen deel uit van het bestuursakkoord dat destijds tussen de verschillende meerderheidspartijen in Beveren werd afgesloten. N-VA Beveren betreurt dat het bij de voorbereiding en agendering van deze belangrijke beslissing niet betrokken werd. Over dit agendapunt werd geen commissiewerk georganiseerd, hoewel dit tijdens het vragenkwartier van verschillende gemeenteraden wel beloofd werd. Er is tot op heden op een commissievergadering of gemeenteraad niet over een mogelijke verkoop gesproken. In 2008 was er een gelijkaardig dossier voor de pastorie van Haasdonk. Hiertegen was er toen sterk protest. Het college gaf hieraan gehoor, de pastorie van Haasdonk bleef in gemeentelijke handen en kreeg een nieuwe bestemming als kinderopvang.
Passende herbestemming
N-VA wil in dit dossier haar verantwoordelijkheid opnemen. De pastorieën van Melsele en Kieldrecht zijn bijzonder erfgoed en de verkoop is voorbarig. Raadslid Bruno Stevenheydens : “Wij geven er de voorkeur aan dat zij in gemeentelijke eigendom blijven en een passende nieuwe bestemming krijgen. De ganse gemeenteraad en de plaatselijke culturele raden dienen bij de herbestemming van deze gebouwen betrokken te worden. Alle mogelijke pistes dienen eerst via commissiewerk besproken worden, een plaatsbezoek met de gemeenteraad is eveneens een evidentie. We dringen er dan ook op aan dit punt af te voeren. Zo niet kunnen we niet anders dan tegen stemmen.”
De overige leden van de meerderheid hebben ons niet hebben gevolgd in deze zienswijzen. Wij willen echter consequent zijn en onze raadsleden hebben daarom tegengestemd. Dit is ook een signaal dat we meer betrokken willen worden in dergelijke dossiers - zeker indien het zaken betreft die geen voorwerp uitmaken van het bestuursakkoord.