Wet Major - niet afschaffen maar moderniseren

Op 29 juni 2015, over deze onderwerpen: Haven

Op de gemeenteraad van juni stelt  Groen-SPa een motie voor m.b.t. de wet Major.

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaalt dat een punt dat aan de agenda wordt toegevoegd een onderwerp moet behandelen dat behoort tot de bevoegdheid van  de raad.

De nu ingediende motie behandelt een onderwerp dat federale en Europese materie is en niets te maken heeft met de gemeentelijke werking waar de gemeenteraad voor instaat. Om die reden gaan we niet over tot stemming van dit punt in de gemeenteraad.

Niettegenstaande er geen stemming plaatsvindt, erkennen wij weldegelijk het belang van de wet Major. Het is aan iedere politieke fractie om binnen hun partij het standpunt daarin te bepalen en het debat op de hogere politieke echelons te voeren. Zoals wij ook reeds in november van vorig jaar duidelijk hebben uitgesproken is N-VA tegen de afschaffing van de wet Major, maar is er wel ruimte om deze te verbeteren. Dit standpunt is ongewijzigd.

De door Groen-SPa voorgelegde motie mist voor ons een aantal essentiële onderdelen en de nodige nuance. Niettegenstaande zien we ook wel heel wat gelijkenissen met ons partijstandpunt.

De socialistische familie is sterk vertegenwoordigd op het Europese niveau, waar momenteel het debat over de wet woedt. Wij hopen dan ook dat ze daar hun collega’s kunnen overtuigen van onze bekommernissen. N-VA zal dit binnen Europa alvast doen.

Voor de goede orde bezorgen we hieronder ons persbericht van eind vorig jaar nogmaals:

Zeer veel Beverse inwoners zijn tewerkgesteld als havenarbeider. Niet verwonderlijk gezien de grote havenactiviteit op ons grondgebied. De afgelopen weken krijgen we zeer veel vragen naar ons standpunt m.b.t. de wet Major. Volgens opruiende partijen zouden wij deze willen afschaffen. Voor ons het moment om deze leugen voor eens en altijd uit de wereld te helpen. Wij willen de wet Major niet afschaffen!

Als we sociale dumping uit lage loonlanden willen bestrijden, is er nood aan regels die oneerlijke concurrentie tegengaan. Als volkspartij willen we vermijden dat onze werkende bevolking ten prooi valt aan buitenlandse werknemers die tegen te lage lonen onze arbeidsmarkt komen ontwrichten.

Daarnaast zijn er grote veiligheidsrisico’s verbonden aan het werken met niet gekwalificeerd personeel. Zowel voor de medewerkers zelf als voor de omgeving.
 
In die zin is N-VA geen voorstander van de afschaffing van de wet Major. Deze wet beschermt juist onze havenarbeiders en beschermt hun tewerkstelling. Het is echter noodzakelijk om de toepassing van deze wet te herzien. In goed overleg met de sociale partners willen we deze hervorming bespreken.
 
Allereerst zien we grote toepassingsverschillen van de wet in de verschillende Vlaamse havens. Wij vinden het belangrijk dat er een gelijke behandeling is van alle havenarbeiders in ons land. Daarnaast dient het begrip havenarbeid duidelijker te worden gedefinieerd.  Toepassing op activiteiten die niets met havenarbeid te maken hebben, zorgt er immers voor dat sommige bedrijven hun concurrentiekracht verliezen en dat er zelfs jobs verloren gaan.
 
We willen de job van de lokale havenarbeider niet bedreigen. We willen de wet Major niet afschaffen, maar we willen havenarbeid moderniseren. Dit in goed overleg met werkgevers en vakbonden en in het belang van onze werkende bevolking!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is