Persbericht : Wateroverlast te Melsele

Op 29 juni 2012, over deze onderwerpen: Glastuinbouwzone, Milieu

Nog steeds gevaar op wateroverlast

De Kalishoekstraat en de Snoeckstraat in Melsele hadden op 12 juni tijdens de hevige regenval opnieuw te kampen met wateroverlast. Het gemeentebestuur heeft nochtans steeds beweerd dat dit niet meer mogelijk zou zijn na het aanleggen van de zogenaamde bypass naast de dorpskern.

Dit roept ernstige vragen op in hoeverre de bewoners van deze straten effectief beveiligd zijn tegen zware onweersbuien met veel neerslag. De goedkeuring van het glastuinbouwproject in Melsele door de provincieraad (zitting 20 juni 2012) verhoogt dit risico nog aanzienlijk in de toekomst.

In het plan-MER van dit project lezen we immers volgende waarschuwing :

“De Dijkgracht-Molenbeek zorgde de voorbije tien jaar in Melsele reeds voor verscheidene keren voor wateroverlast. Deze waterloop werd gemodelleerd en als maatregelen werden een nieuw buffer-bekken ten zuiden van de Grote Baan (N70), en een Bypas in de wijk Burggravenhoek voorgesteld. Daar wordt de beek in tweeën gesplitst om het debiet door het centrum te ontlasten. De mogelijke inplanting van een glastuinbouwcluster is niet in rekening gebracht bij de dimensionering van deze twee maatregelen.”

Strenge voorwaarden in het plan-MER van de glastuinbouwzone

Het aanleggen van een grootschalige glastuinbouwzone heeft zware gevolgen voor de waterhuishouding van dat gebied.

We citeren opnieuw het plan-MER:

“Door de toename van het verharde oppervlak door het plan zal er meer hemelwater afstromen dan in de huidige situatie. Dit betekent dat er bij hevige neerslag meer van het hemelwater oppervlakkig afstroomt en ook sneller. Dit kan stroomafwaarts op de Zwaluwbeek en Dijkgracht overlast veroorzaken.”

Het plan-MER legt dan ook strenge voorwaarden op om dit risico te beperken. Zo zal de glastuinbouwzone moeten voorzien in grote bufferbekkens met een volume van minimaal 410 m³ per ha verharde oppervlakte.

Wij zullen het gevaar op wateroverlast in Melsele van nabij blijven opvolgen, en nauwgezet er op toezien dat de voorwaarden van het plan-MER geen dode letter blijven. De bewoners van de straten in de risicozone mogen niet het slachtoffer worden van een kortzichtig beleid.

Raadslid Bruno Stevenheydens heeft hier een vraag over gesteld op de gemeenteraad van donderdag 28 juni.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is