Persbericht: N-VA vraagt meer aandacht voor de wijk Melkaderlaan in Kallo

Op 7 augustus 2012, over deze onderwerpen: Veiligheid

De voorbije weken werden verschillende mandatarissen van N-VA aangesproken over diverse problemen in de Melkaderlaan in Kallo. In deze grootschalige woonwijk van de Maatschappij voor Huisvesting zijn er al eerdere problemen geweest. Begin dit jaar werd het project ‘Bruisende Buurt’ in het leven geroepen, de wijk Melkaderlaan zou het eerste proefproject zijn. De aandacht voor de wijk is blijkbaar stilgevallen. N-VA is tevreden dat er in onze gemeente twee preventiewerkers werden aangesteld waarbij er ook meer aandacht aan de wijk Melkaderlaan zal worden gegeven. Dit is echter onvoldoende. Zeker als blijkt dat afval en gedumpt oud papier weken blijven liggen en de structurele gekende problemen blijven.

De wijk heeft nood aan meer controle zowel op het openbaar domein als in de verschillende appartementsblokken. Uit bijgevoegde foto’s blijkt dat de zolders in alle appartementsgebouwen gebruikt worden om afval te dumpen, met geurhinder en insecten tot gevolg. Ook op de verdiepingen en in de portalen slingert afval rond. Het niet correct buiten zetten van afvalzakken is een wekelijks probleem, maar de ganse wijk lijdt hieronder. Een gedumpt bankstel staat al enkele weken op het voetpad.  Het terrein tussen de blokken wordt gekenmerkt door rondslingerend afval . Stukgereden lage afsluitingen tussen de rijweg en het voetpad worden niet hersteld.

De omgeving van de garages heeft een opfrisbeurt nodig. Graffiti dient sneller verwijderd te worden. Uit diverse getuigenissen blijkt dat er vaak sprake is van drugs dealen en de illegale verkoop van auto’s en dergelijke.

N-VA stelt voor dat er tussen de Huisvestingsmaatschappij en de gemeentelijke diensten (politie, preventiewerker, onderhoudsdiensten, GAS-ambtenaar, ….) gedurende een langere periode intensief wordt samengewerkt om alle kleine en grote problemen onmiddellijk aan te pakken. Afval mag geen weken blijven liggen. De zolders kunnen beter afgesloten worden voor de bewoners omdat anders de gekende problemen zich zullen blijven herhalen.

Gezien de grootschaligheid van de wijk zou de aanwezigheid van een conciërge of aanspreekpunt(en) in de wijk een pluspunt zijn. Een conciërge die mee waakt over het goed opvolgen van het afvalbeleid en onmiddellijke problemen kan signaleren aan de juiste diensten zou een groot verschil kunnen maken. Volgens informatie die het gemeentebestuur begin dit jaar bekend maakte ontbreekt een voldoende sociale mix in de wijk en worden vrijgekomen woningen meestal verhuurd aan gezinnen in een acute woonsituatie. De wijk heeft echter nieuwe bewoners nodig die omwille van een normale werk en schoolrelatie een voorbeeld kunnen vormen voor de anderen. Sommige gezinnen dienen beter opgevolgd te worden inzake het leren van Nederlands, het schoolgaan van de kinderen en het opvolgen van de regels met betrekking tot het afval- en algemeen beleid. N-VA stelt ook voor om een deel van de woningen in de Melkaderlaan op termijn te verkopen om een betere sociale mix in de wijk te waarborgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is