Nieuwe parking en voetgangersbrug aan Fort Liefkenshoek

Op 28 maart 2022

MLSO besliste om dit jaar 2,5 miljoen euro te pompen in maatschappelijke projecten die een link hebben met de ontwikkeling van de Waaslandhaven en/of bijdragen aan het draagvlak voor de haven. Eén van de eerste projecten dat kan rekenen op de steun is een betere ontsluiting van Fort Liefkenshoek. MLSO investeert hierin maar liefst 1.382.168 euro.

“Fort Liefkenshoek ligt in het hart van de Waaslandhaven én vlak naast de Schelde. Door de aanwezigheid van een halte van de Waterbus neemt het fort automatisch en steeds meer de rol van onthaalpoort voor de Waaslandhaven en omgeving op. En al helemaal met de komst van het nieuwe horecapunt, dat onlangs opende”, legt voorzitter Boudewijn Vlegels de keuze uit.

Aan de buitenomwalling van het fort zijn intussen al voorbereidende werken bezig.
Aan de buitenomwalling van het fort zijn intussen al voorbereidende werken bezig. © Kristof Pieters
Sluitstuk
Het project voor een betere ontsluiting van Fort Liefkenshoek werd enkele jaren geleden opgestart en vormt het sluitstuk van een heel traject waarbij de volledige site onder handen genomen werd. Het gaat om de aanleg van een nieuwe parking, een voetgangersbrug die tevens als tweede noodontsluiting dienst doet en het herstel van het historisch profiel van de buitenomwalling. De omgevingsvergunning werd al bekomen zodat de werken dit najaar effectief starten. Ze zullen in twee fasen gebeuren. Als eerste wordt de buitenomwalling aangepakt, daarna volgen de voetgangersbrug en de aanleg van de nieuwe parking. In juni 2023 moet alles klaar zijn.

Laadpalen
“Vooral met de aanleg van de nieuwe parking verbetert de situatie niet alleen voor de bezoekers van Fort Liefkenshoek, maar ook voor heel wat mensen die de Waterbus gebruiken voor hun woon-werkverkeer of recreatie”, vervolgt Vlegels. “Vandaag is er immers onvoldoende ruimte beschikbaar, wat al eens tot onveilige situaties leidt.” De parking wordt meteen ook uitgerust met vijf dubbele laadpalen. En via wachtbuizen worden ineens ook de nodige leidingen klaargelegd, zodat op termijn de volledige parking voorzien kan worden van laadpalen. De nieuwe voetgangersbrug tussen het fort en de buitenomwalling/parking vormt niet alleen een tweede toegang tot het fort en het horecapunt. Ze zal eveneens dienst doen als bijkomende noodontsluiting, zoals gevraagd door de brandweer in de omgevingsvergunning voor het nieuwe horecapunt.

MLSO ondersteunt dit jaar  ook nog de realisatie van een aanlegsteiger voor de Waterbus in Burcht (660.000 euro) en de realisatie van een afrastering in het Schor Ouden Doel waardoor schapen voor ecologisch bermbeheer ingezet kunnen worden (5.500 euro).

( bron: HLN 25-3-22)

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is