Gemeente Beveren pakt inbraken aan met slimme camera’s

Op 23 december 2011, over deze onderwerpen: Veiligheid

BEVEREN-WAAS - De gemeente Beveren koopt 2 zogenaamde slimme camera’s aan voor de lokale politie. In de begroting 2012 wordt hiervoor een bedrag voorzien van 70.000 EUR. De camera’s maken het mogelijk meer gerichte controles uit te voeren en sneller te kunnen tussenkomen bij verdachte handelingen. Zij zullen in de eerste plaats worden ingezet voor het opsporen van verdachten van inbraken

De lokale politie van Beveren zal in 2012 twee van haar interventievoertuigen uitrusten met camera’s met automatische nummerplaatherkenning (in vakjargon ANPR - Automatic NumberPlate Recognition). Met behulp van dit systeem worden de nummerplaten van geparkeerde én van rijdende wagens gescand en vergeleken met de gegevens uit verschillende databanken. Als de gescande nummerplaat in een van de databanken voorkomt, krijgt de interventieploeg een signaal zodat zij onmiddellijk kan ingrijpen. Met behulp van deze camera’s kan de politie meer gerichte controles uitvoeren, en specifieke doelgroepen op een meer doeltreffende manier opsporen en uit het verkeer halen.

De camera’s zullen in de eerste plaats gebruikt worden om verdachten van inbraken op te sporen. Bij elke inbraak- of inbraakpoging waarbij nummerplaten worden geseind, worden deze opgenomen in de databanken. Vaak gaat het hierbij om valse of gestolen nummerplaten. Ook de gegevens van gekende inbrekers worden in de databank ingegeven. Als de camera’s zo’n geseinde nummerplaat scant en herkent, kan de politie onmiddellijk tussenkomen. De politie heeft op deze manier een krachtig instrument in handen om nog doeltreffender op te treden de preventie van inbraken. Dat is ook de reden waarom de politie kiest voor mobiele camera’s. Die kunnen op interventiewagens gemonteerd worden, wat bij signalen een onmiddellijke interventie toelaat.

De camera’s zullen daarnaast ook gebruikt worden om bijvoorbeeld gestolen voertuigen en/of nummerplaten snel op te sporen. Ook de nummerplaten van hardnekkige verkeersovertreders (rijden onder invloed, zonder verzekering, zonder technische keuring, zonder rijbewijs…) kunnen in de databank worden ingebracht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is