U bent hier
Gemeente Beveren bepaalt standpunt over GRUP Havengebied
Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Beveren heeft het GRUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen bestudeerd en haar standpunt ten aanzien van het definitieve plan bepaald. De gemeente Beveren erkent nog steeds het belang van een verdere gefaseerde ontwikkeling van de haven voor de economische welvaart van de regio en van Vlaanderen. Maar Beveren blijft zich verzetten tegen het verdwijnen van de gehuchten Rapenburg en Ouden Doel en de inname van landbouwgronden in Doelpolder Midden en het gebied Muggenhoek - Nieuw-Arenberg.
Het college wijst er op dat voor de economische noodzaak van het Saeftinghedok de kosten-baten analyse nog lopende is. Een definitieve beslissing hierover kan pas als de resultaten van deze studie bekend zijn. Dat betekent ook dat er nog geen reden is om de landbouwgronden in Doelpolder Midden op korte termijn te onteigenen. De gebieden Muggenhoek en Nieuw-Arenbergpolder staan tot 2028 ingekleurd als agrarisch gebied, en worden daarna automatisch natuurgebied. Het college stelt dat deze bestemmingswijziging niet automatisch kan gebeuren. Zij mag pas opgestart worden als na een objectieve studie zou blijken dat de natuurdoelstellingen niet gehaald werden, en nadat hiervoor een nieuw openbaar onderzoek is gebeurd.
Het college eist eveneens dat de buffering (zichten, akoestiek…) van de dorpen tegenover de haven beter wordt uitgewerkt en wordt verankerd in de stedenbouwkundige voorschriften. Zacht recreatief medegebruik van de buffers is een absolute voorwaarde.
Tenslotte wenst het college dat het gebied De Putten niet nodeloos wordt ingenomen en in elk geval zolang als mogelijk wordt ontzien.
De huidige standpuntbepaling van het college is een logische verderzetting van eerdere beslissingen van de gemeenteraad van 2006 (over de Plan-MER) en 2012 (advies over het ontwerp-GRUP) en in lijn met het bestuursakkoord dat CD&V en N-VA op 22 oktober 2012 ondertekenden.
Concreet heeft het college het volgende afgesproken:
1) De gemeente Beveren start een procedure op bij de Raad van State. De komende dagen zal in overleg met juristen beslist worden voor welke elementen van het GRUP de schorsing en/of vernietiging zal worden gevraagd.
2) De gemeente Beveren dringt er bij de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) op aan om de woningen in het ganse plangebied - en ongeacht eventuele onmiddellijke onteigeningsplannen - de bewoonbare woningen verder te laten bewonen.
3) Het college bevestigt dat de gemeente Beveren geen voorstander is van een Saeftinghedok. De gemeente Beveren start daarom een studie op die moet leiden tot een toekomstvisie voor Doel indien het Saeftinghedok niet gebouwd wordt. Deze studie omvat:
- Voorstellen voor de uitbouw van een site met beperkte dienstverlenende en recreatieve functies;
- Een analyse van het woningbestand zodat objectief kan bepaald worden welke woningen - evt. na licht opknapwerk - bewoond kunnen blijven en welke woningen afgebroken moeten worden;
- Toekomstvisie rond het erfgoed en de begraafplaats van Doel;
- Voorstellen voor het behoud van de gehuchten Rapenburg en Ouden Doel.
4) Het college is er zich van bewust dat zij voor een aantal van de hierboven geformuleerde afspraken en voorstellen zelf geen beslissende bevoegdheid of verantwoordelijkheid heeft. Daarom zal het college de nodige initiatieven nemen om voor haar standpunten zoveel mogelijk steun te verwerven en het maatschappelijk draagvlak hiervoor te vergroten.