Persbericht : N-VA wil geen onteigeningen, noch megaserres

Op 13 januari 2012

Op 1 december vond een hoorzitting plaats over het PRUP (Provinciaal Uitvoeringsplan) voor een glastuinbouwzone in Melsele - meteen het startschot voor het openbaar onderzoek dat tot einde januari 2012 loopt.  N-VA heeft aandachtig geluisterd, en kan dit project in zijn huidige vorm niet goedkeuren. De leefbaarheid van Melsele-Zuid staat immers op het spel.

We hebben onze principes afgetoetst aan de concrete uitwerking van het project :

  • Samenwerking (clustering) en ruilverkaveling op vrijwillige basis tussen glastuin-bouwbedrijven kan gestimuleerd worden om schaalvoordelen te bekomen.
  • Wij kanten ons echter tegen onteigeningen en de bouw van megaserres.

Het PRUP bakent nu een zone af van 59.8 ha, waarvan 49.2 ha voor glastuinbouw, 7.4 ha landbouwaanverwante zone en 3.2 ha “bouwvrij agrarisch gebied met natuurverbindings-elementen”. Het gebied bevindt zich volledig in het oostelijk gedeelte van de zoekzone, en wordt ruwweg afgebakend door de Fortstraat, Nieuwlandstraat, Schaarbeekstraat, Biestraat, Priemstraat en de Ponjaardhoekstraat.

Megaserres

We juichen de inperking van de zoekzone tot het oostelijk gebied toe, maar dit resulteert er wel in dat de toekomstige bedrijven dicht tegen elkaar gepropt worden. De zone wordt vrijwel in zijn geheel voorbestemd voor megaserres. Dit leidt tot een ware “zee van glas” en houdt een ernstige aantasting van het landschap in.

Het verordenend gedeelte van het PRUP stelt verder : “De minimale en/of maximale oppervlakte van de serrebedrijven wordt niet verordenend vastgelegd. Er wordt gestreefd naar bedrijven met een oppervlakte gaande van 3,5 ha tot 15 ha.”  Dit is een duidelijke afwijking van het eerdere standpunt van de gemeente Beveren. Een van de voorwaarden was immers dat de bedrijven in oppervlakte beperkt moesten worden tot 5 ha.

Onteigeningen

Het landbouweffectenrapport (LER) toont aan dat meer dan de helft van de gronden door landbouwers wordt gebruikt die afhankelijk zijn van voldoende aaneengesloten grond van goede kwaliteit. De toekomst van deze mensen is zeer onzeker, en N-VA dringt nogmaals aan op het aangaan van zuiver vrijwillige overeenkomsten. Het PRUP bevat echter een globaal onteigeningsplan, wat inhoudt dat de betrokkenen uiteindelijk gedwongen zullen worden te verkopen. De gemeente Beveren had nochtans het standpunt ingenomen dat er geen land zou worden onteigend indien hierdoor de bedrijfsmogelijkheden van landbouwbedrijven economisch zou worden beperkt.

Hinder voor omwonenden

Het milieueffectenrapport (MER) adviseert een voldoende afstand te behouden van de woonkernen. De serres zouden echter tot vlak bij de wijk Poenjaard komen, wat onaanvaardbaar is.

Sowieso is het project sterk landschapsverstorend. Er worden naar het westen toe “groene buffers” voorzien, maar deze blijven beperkt tot enkele verspreide bomen op een dunne strook grond.

Waardevol gebied gaat verloren

Het MER maakt ook melding van een waardevol natuurgebied tegen het fort van Zwijndrecht. Het rapport adviseert dan ook uitdrukkelijk om deze zone als natuurverbindingselement te behouden, en dit in zuidelijke richting. Groot is onze verbazing als blijkt dat dit vertaald wordt in een klein lapje grond in het noord-westen van het gebied. Dit is niet alleen in tegenspraak met het advies, maar het waardevolle gebied zelf wordt volledig opgeofferd. Het lijkt er sterk op dat de kleine zone bouwvrij agrarisch gebied met natuurverbindingselementen slechts als “schaambuffer” behouden werd.

Geen recuperatie van industriële restwarmte

Ook dit belangrijk uitgangspunt van heel het project krijgt geen invulling : het is niet mogelijk de warmte geproduceerd in de nabije industriegebieden te recupereren voor de glastuinbouwbedrijven. 

Al deze overwegingen doen N-VA Beveren besluiten dat dit project objectief gezien niet verdedigbaar is. We kunnen ons trouwens de vraag stellen of een dergelijke overheidsinmenging de tuinbouwsector wel wenselijk is voor de tuinbouwsector. Zoals een deelnemer aan de hoorzitting opmerkte heeft een gelijkaardige aanpak in Nederland marktverstorend gewerkt, en geleid tot een ineenstorting van de prijzen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is