Persartikel Studio 100

Op 26 september 2017, over deze onderwerpen: Haven, Ruimtelijke ordening

Het college gaf begin dit jaar een bouwvergunning aan Katoennatie voor de oprichting van een magazijn/loods in de haven. We werden toen al ingelicht dat er daarna een bijkomende stedenbouwkundige aanvraag zou komen voor een tijdelijke functiewijziging naar evenementenhal. Zulke aanvraag kan maar gebeuren nadat het magazijn is opgericht.

Ook al waren we het project van studio 100 genegen dan nog hebben we van bij het begin duidelijk gemaakt dat een organisatie als deze in havengebied , midden seveso bedrijven niet vanzelfsprekend is.

Bij de behandeling van de aanvraag voor functiewijziging naar evenementenhal wordt er advies gevraagd aan verschillende overheidsinstanties.

Verschillende adviezen waren zwaar negatief voor de functiewijziging. Doorslaggevend was daarbij het advies van de dienst veiligheidsrapportering van de Vlaamse Overheid. Volgens hen is de confrontatie van 21 seveso bedrijven met een evenementen hal onverantwoord in het kader van de veiligheid.

Een aantal chemische bedrijven uit de omgeving dienden bovendien een sterk gemotiveerd bezwaar in. Een verhoogd veiligheidsrisico in hun omgeving kan gevolgen hebben op hun exploitatie en op een eventuele uitbreiding van activiteiten. Die bedrijven lieten dan ook duidelijkheid verstaan in beroep te gaan bij een eventuele vergunning.

Voor ons komt veiligheid in de eerste plaats , zeker in een havengebied met een van s’ werelds belangrijkste chemiecluster. We leggen bedrijven in de haven strenge maatregelen op om een zo groot mogelijke veiligheid te realiseren op hun terrein. Als dan de cel veiligheidsrapportering van de Vlaamse Overheid en anderen vernietigend uithalen bij de aanvraag voor een evenementenhal dan is voor ons de kous af en nemen we onze verantwoordelijkheid.

We vinden het ook vanzelfsprekend onze verantwoordelijkheid niet door te schuiven naar burgers of bedrijven om in beroep te gaan in een zo duidelijk dossier Het is niet onze taak om bedrijven tegen elkaar op te zetten. Niemand is trouwens gebaat bij een juridische en tijdrovende procedure in deze, ook studio 100 niet.

Juiste beslissingen zijn niet altijd prettig maar wel noodzakelijk vooral wanneer het over veiligheid gaat.

De regelgeving en de risico's in deze zijn duidelijk. Vandaar een weigering.

 

 

Boudewijn Vlegels

Schepen stedenbouw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is